Udruženje građana „Sunce“ je osnovano 20.03.2008. godine. Udruženje deluje na teritoriji Južno-Bačkog okruga i to: Novi Sad, Vrbas, Bečej, Temerin, Žabalj, Sremski Karlovci, Bač, Bački Petrovac,Srbobran, Bačka Palanka, i Beočin.

Odlukom Izvršnog odbora grada Novog Sada, koristimo prostorije JP „Poslovni Prostor“ na adresi Cara Lazara 35, 21000 Novi Sad. Koristimo prostorije od 55 m2, od kojih je jedna kancelarija za službeni rad i jedna prostorija, za sastanke sa čajnom kuhinjom i toaletom.

U sklopu Udruženja od 01.04.2004. godine do 31.12.2011. godine na adresi Dimitrija Tucovića br. 3 u Novom Sadu, radio je Dnevni Boravak za OSI. Boravak je koristilo 14-16 osoba sa invaliditetom. Sada ove osobe sa invaliditetom borave u Dnevnom Boravku škole ‘Milan Petrović’. Prostor Dnevnog Boravka sada svakodnevno koriste i članovi koji nisu obuhvaćeni u sistemu obrazovanja. Prostor za korišćenje Dnevnog Boravka je u vidu montažnog objekta korisnog prostora od 70 m2 i raspolaže sa čajnom kuhinjom, kancelarijom rukovodioca Dnevnog Boravka i toaletom prilagođenog osobama sa invaliditetom.

U stručnoj službi na Bulevaru Cara Lazara 35, radi tehnički sekretar u stalnom radnom odnosu i presednik UO Udruženja kao volonter. Na adresi Bulevar Cara Lazara 35, prethodno je radilo Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu JBO koje je ugašeno posle 20 godina rada od 1987. do 2008. god. Bivši članovi Društva su uglavnom sada članovi Udruženja „SUNCE“. Udruženje trenutno broji 346 članova. Sa područja gradske zajednice Novi Sad 257 članova, a van područja grada Novog Sada 89 članova.

Udruženje je ustrojilo evidenciju tj. karton evidencije OSI za južno-bački okrug i to: godišta, hendikep, pokretljivost, obrazovanje, korišćenje ortopedskih pomagala, oštećenje čula, govor, mentalno stanje,organska oboljenja, kontrola sfinktera, bračno stanje, broj dece, stanbena situacija, broj zaposlenih, broj izdržavanih lica, penzionera, broj porodičnih penzija, broj primanja tuđe nege i pomoći i sl.

UDRUŽENJE ‘SUNCE’ U BROJKAMA

• Neki zanimljivi podaci o nama •