Za dečiji osmeh

S obzirom da su roditelji dece sa cerebralnom i dečijom paralizom primorani da plaćaju privatno tretmane defektologa i logopeda jer je potreba za ovom uslugom izuzetno velika u gradu Novom Sadu, obezbedili smo za 49-oro dece besplatne tretmane u trajanju od 6 meseci.

Poseban značaj dnevne podrške je u pomoći porodici, jer roditelji ili staratelji mogu da ostave decu sa cerebralnom i dečijom paralizom u prostorijama Udruženja gde im je obezbeđena asistencija (pomoć pri hranjenju, oblačenju, odlasku u toalet…).

Sa težnjom da ih ohrabrujemo, podržavamo i olakšavamo njihov razvoj, Udruženje sprovodi niz radionica na kojima OSI imaju mogućnost da ispoljavaju svoje kreativne sposobnosti i daju doprinos društvu svojim radom i umećem. Značaj programa je u sticanju samostalnosti dece sa invaliditetom kroz socijalizuju i podsticanje OSI na edukaciju i osposobljavanje za smostalan život.

Sa težnjom da ih ohrabrujemo, podržavamo i olakšavamo njihov razvoj projekat će podsticati uključenost osoba sa invaliditetom u sve sfere života na ravnopravnoj osnovi, ali i promovisati i podizati svest o osobama sa invaliditetom. Na ovaj način se uvežbavaju mentalne i fizičke spobnosti, podiže samopouzdanje, poboljšava kordinacija, poboljšavaju se verbalne sposobnosti što je veoma značajno za ovu populaciju.

Deca sa posledicom dečije i cerebralne paralize su veoma osetljiva populacija. Za njih je karakteristično otežano ili onemogućeno kretanje, korišćenje invalidskih kolica, nemogućnost kontrolisanja „svingera“ i korišćenje pelena, otežano korišćenje ruku, nevoljni pokreti, otežan govor, grimase na licu, mentalni poremećaji, epileptični napad. Zbog svega toga često, svojom ili tuđom voljom, ostaju u svojim domovima ili se dešava da ih porodice institucionalizuju.

Ciljna grupa projekta: – deca sa cerebralnom i dečijom paralizom, – roditelji i prijatelji, – lokalna zajednica. Ovim projektom omogućeno je zapošljavanje master defektologa za višestruku ometenost, inače devojka sa cerebralnom i dečijom paralizom, podstiče se zapošljavanje OSI, deca dobijaju adekvatne tretmane a njihovim prodicama je olakšano tako što su radionice potpuno besplatne i odvijaju se u periodu kada im to najviše odgovara.

Projekat „Za deciji osmeh“, finanisran je od srane GU za socijalnu i dečiju zaštitu i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Ovim putem se zahvaljujemo na svemu što čine za nas.

Naša Vesna Paušić, master defektolog, je bila voditelj radionica.

Prilog RTV, izvor YouTube