Na krilima mašte

U  okviru prostorija Spensa, u Ulici starih zanata, danas je svečano otvoren Kutak “Na krilima mašte” koji je namenjen prodaji ručno rađenih proizvoda nastalih tokom edukativno-interaktivnih radionica za osobe sa invaliditetom.

Projekat je realizovalo naše Udruženje građana za cerebralnu i dečiju paralizu „Sunce“ sa partnerskim udruženjima, a uz podršku Grada Novog Sada.

Kutak “Na krilima mašte” jeste zamisao i ideja da se radovi koji su nastali na inkluzivnim i kreativnim radionicama u udruženjima, dobiju prostor da se prikažu građanima. U pitanju su 3 organizacije, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada, Udruženje građana za cerebralnu i dečiju paralizu južno-bačkog okruga „Sunce“ i Udruženje distrofičara južno-bačkog okruga Novog Sada. Na tim radionicama nastali su predivni predmeti koji su jednostavno trebali negde da budu prikazani. Sada smo kroz ovaj Kutak i uz podršku Grada Novog Sada i Spensa dobili priliku da izlažemo te radove”- izjavila je Jovana Sajić, ispred Udruženja “Sunce”.

Kako Jovana navodi ideja Kutka je takođe da promoviše stare zanate i da ih približi novim generacijama.
“Sama zamisao Kutka i jeste na neki način da se deci približi, približe u stvari stari zanati i da ožive kod dece i onda smo želeli da u saradnji sa predškolskim ustanovama i osnovnim školama pravimo te neke kreativne inkluzivne radionice, naša deca sa invaliditetom i zdrava deca, da mogu da ožive te stare zanate i kroz igru i kroz radost stvaraju zapravo nešto novo.”

Otvaranje Kutka „Na krilima mašte“ podržao je Grad izdvojivši iz Budžeta za tu namenu milion dinara, s cilјem da se spreči diskriminacija na tržištu rada i da se pruže jednake šanse osobama sa invaliditetom za stručno osposoblјavanje i zapošlјavanje.

“Lepa stvar na koju bi se osvrnula jeste to da se zapošljavaju osobe sa invaliditetom, dve devojke su dobile priliku da rade, pošto je njihovo zapošljavanje danas otežano, kao što i sami znate. Tako da otvaranjem ovog Kutka uspeli smo da spojimo i lepo i korisno i da na neki način svi budu zadovoljni”- dodala je naša Jovana.